Nostalgični pogled na portoroški turizem

print

Lokacija: Taverna, Koper

Termin: 14:00-16:00


Na stojnici bodo razstavljeni eksponati iz časa, ko je portoroški turizem najbolj cvetel – pričarali bomo obdobje SFRJ. Razstavili bomo številne eksponate: potovalne kovčke, zemljevide, knjige domačih in tujih gostov, star recepcijski zvonček, pripomočke za plažo, igre, sončna očala, ležalnik in kopalke. Poleg tega bo razstavljeno slikovno gradivo o Portorožu iz tistega časa. Predstavili bomo tudi plakat in besedila razstave »Komunizem in turizem«.

Obiskovalcem bomo prikazali, kako preprosto je bilo letovanje v tistih časih. Ljudje smo imeli s seboj zgolj stvari za potovanje (ki je trajalo dlje kot dandanes), potrebščine za plažo ali prosti čas in družabne igre, s katerimi so si krajšali čas. Glavna tema razstave je preprostost; četudi takrat ljudje niso živeli v izobilju, so bila letovanja polna dogodivščin in zabave. Enako je bilo tudi v Portorožu, kar si je danes spričo turističnega vrveža težko predstavljati. Namen razstave je, med drugim, opozoriti na pomembnost tega turističnega kraja, ohraniti dediščino in vzdrževati nostalgijo po tistem času.

Povedali bomo zgodbo o dopustovanju turistov v Portorožu v bližnji preteklosti. Obiskovalci bodo spoznali ali se spomnili, da so imeli takrat ljudje veselje do potovanja, spontanost in prilagodljivost sta imeli poseben čar. Današnje hitenje, tehnologija, iskanje hitrih in poceni rešitev se odražajo na več ravneh ter tako tudi v turizmu; zaradi tega želimo poudariti sijaj, ki ga je nekdaj imelo letovanje v Portorožu.

Anketa - podoba raziskovalcev