Brežice, Izola, Koper, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Nova Gorica, 12. julij 2016 – Slovenski konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi GoriciNacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, je bil izbran za izvedbo prireditev pod sloganom »Znanost za življenje«, ki bosta potekali zadnja petka v septembru, 30. 9. 2016 in 29. 9. 2017, od popoldanskih do nočnih ur v več slovenskih mestih – v Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici. Aktivnosti bodo namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno, se ponuja priložnost na interaktivni način navezati stik z raziskovalci in spoznati njihov prispevek k ekonomskemu razvoju družbe. Konzorcij je razpisal tudi nagradni natečaj na temo »Znanost za življenje«, ki je namenjen učencem in dijakom.

 

                      

 

Osrednji namen projekta “Znanost za življenje” je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugih aktivnosti, namenjenih razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in atraktivnih delovnih pogojev.

Osrednji dogodek projekta Znanost za življenje je vseevropska Noč raziskovalcev,  ki bo v Sloveniji potekala v kar sedmih krajih. Dogodek je privlačen za vse, ki jih zanima, “kako deluje” in kaj znanost pomeni za naša življenja. Je izjemna priložnost zlasti za mlade, ki jim pomaga spoznati različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca, ki odpira vrsto kariernih možnosti. Nenazadnje je tudi priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev ter za sproščeno druženje z raziskovalci v festivalnem vzdušju. Mladi si lahko odgovorijo na vrsto vprašanj kot so: kako je biti raziskovalec, kaj vse raziskovalec pri delu počne, kako usklajuje delo s hobiji in družino.

Program je zasnovan poljudno, kljub znanstveni in raziskovalni naravi je namenjen širši javnosti. Število sodelujočih organizacij in institucij, ki pristopajo k izvedbi pestrega nabora dogodkov, se povečuje. Svoje sodelovanje so že potrdili: Pokrajinski muzej Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja KoperCenter eksperimentov KoperStatistični urad Republike SlovenijeDruštvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Biobanka d.o.o. in Botanični vrt Univerze v Ljubljani. Medijski pokrovitelji pa so RTV SlovenijaPrimorske novice in Radio Capris.

Spremljajoče aktivnosti dogodka so v teku. Konzorcij je razpisal nagradni natečaj na temo »Znanost za življenje«, ki je tudi slogan dogodka. Na ta način želimo spodbuditi mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca. Sodelujejo lahko vsi učenci osnovnih in srednjih šol v Sloveniji in se preizkusijo v fotografiji, poeziji ali izdelavi kratkega filma. Nagrade so mikavne, posebna nagrada pa čaka avtorja prispevka, ki bo na družabnem omrežju Facebook zbral največ všečkov – njegov razred bomo odpeljali na enodnevni raziskovalni  izlet. Rok za oddajo prispevkov je 15. september.

 Vabimo vas, da se nam pridružite na številnih dogodkih širom Slovenije.

 

Dodatne info:

Lidija Novak, Univerza v Mariboru (vodilni partner konzorcija), T: 031/522- 240, E: Lidija.Novak1@um.si
Mirella Baruca, Univerza na Primorskem, T: 040/457-510, E: Mirella.Baruca@upr.si

 

Anketa - podoba raziskovalcev