torek, 13. september 2016

Sporočilo za javnost

Tisoč in en način promocije poklica raziskovalca na vseevropskem dogodku »Noč raziskovalcev« zadnji petek v septembru

Koper, 12. september 2016 – Danes so na sedežu Univerze na Primorskem predstavniki petih partnerjev konzorcija, ki ga sestavljajo tri slovenske univerze: Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo iz Ljubljane ter Gimnazija Franca Miklošiča iz Ljutomera, predstavili vseevropski projekt Noč raziskovalcev (Researcher's Night), ki bo v kar sedmih slovenskih mestih potekal zadnji petek v septembru (30. 9. 2016). Konzorcij je razpisal tudi nagradni natečaj na temo »Znanost za življenje«, ki je namenjen učencem in dijakom in se bo zaključil 15. septembra.  


 


Slovenski konzorcij je bil na natečaju, ki ga vsako leto razpisuje Evropska unija v okviru programa za raziskave in inovacije – Obzorje 2020 (Marie Skłodowska-Curie), uspešen in izbran za izvedbo vseevropske Noči raziskovalcev pod sloganom »Znanost za življenje« za obdobje dveh let. Tako bodo številne prireditve v Ajdovščini, Novi Gorici, Kopru, Izoli, Ljubljani, Brežicah, Mariboru in Ljutomeru potekale zadnja petka v septembru, 30. 9. 2016 in 29. 9. 2017, od popoldanskih do nočnih ur. Aktivnosti bodo namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno, se ponuja priložnost na interaktivni način navezati stik z raziskovalci in spoznati njihov prispevek k ekonomskemu razvoju družbe.

 

Rektor Univerze v Mariboru, ki je tudi vodilni partner slovenskega konzorcija, prof. dr. Igor Tičar,  je predstavil osnovni koncept prireditve, ki so jo v sicer ožji sestavi in z manj dogodki v preteklih letih že izvajali. Rektor Tičar je pri tem izpostavil: »Noč raziskovalcev je mišljena kot pristop k temu, da bi mladim prikazali pomembnost gibala sveta - raziskovalne dejavnosti.  Mladim moramo približati vse v znanosti skrite potenciale, zato so k sodelovanju vabljeni najmlajši – osnovnošolci, srednješolci, študenti in širša javnost. Zavedati se je potrebno, da je v znanosti moč, pomembno je znanje, pomembne so ideje.« Kot je še prof. Tičar dejal, je med pomembnejšimi vzroki, da mladi odhajajo v tujino, tudi sesuto slovensko gospodarstvo, saj ni več tiste absorpcijske moči za zaposlitev vseh uspešnih diplomantov. Prav tako pa, tako prof. dr. Tičar, Slovenija nima produkta, kot je recimo Apple, nemška AUDI, Mercedes in podobni, a rektor Univerze v Mariboru ostaja optimističen: »Razvoj novih produktov v Sloveniji ni nemogoč, saj znanja ne primanjkuje.«

 

Gostitelj novinarske konference, predsednik Rektorske konference Republike Slovenije in rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič je povedal: »Živimo v času, ko se tehnologija tako hitro razvija, da je ne dohajamo niti profesionalni znanstveniki, zato je popularizacija znanosti in informiranje javnosti o vsem, kar obravnava naše življenje, toliko bolj pomembno, če želimo ostati svobodni posamezniki, vpeti v družbo globalnega sveta.« Rektor Marušič je v nizu uspešnih projektov, ki jih Univerza na Primorskem v sodelovanju s partnerji, že izvaja (nekatere pa še bo), izpostavil projekt v okviru programa Obzorje 2020 InnoRenew, katerega dejavnosti bodo tudi predstavljene v okviru Noči raziskovalcev na Obali – v Kampusu Livade v Izoli (Woodmagic - Čarovnija lesa). Pestro dogajanje bo potekalo tudi v koprski Taverni, kjer organizatorji pripravljajo tudi zaključni koncert s priljubljeno skupino Zmelkoow. Prof. dr. Marušič je ob napovedi uspešne kandidature Univerze na Primorskem skupaj s sodelujočimi inštitucijami za organizacijo 8. Evropskega matematičnega kongresa, ki bo leta 2020 potekal v Portorožu, s čimer se bo Slovenija postavila ob bok organizatorjem predhodnih kongresov - velikim mestom, kot so Pariz. Madrid, Berlin itd., zaključil z mislijo, da je promocija znanosti ključnega pomena predvsem med mladimi, pri katerih pridejo talenti najbolj do izraza: »Prej kot bodo mladi iz Slovenije odšli, manjša je verjetnost, da se bodo v domovino tudi vrnili.«

 

Koordinatorica projekta na Univerzi v Novi Gorici, doc. dr. Suzana Žižek, je predstavila vrsto aktivnosti, ki ji bodo pod okriljem te univerze izpeljali v Ajdovščini in Novi Gorici, od literarnih dejavnosti do raziskovanje kozmičnih žarkov. Izpostavila je tudi, da je »konzorcij razpisal nagradni natečaj na temo »Znanost za življenje«, ki je namenjen učencem in dijakom, in sicer v treh kategorijah – filmu, literaturi in fotografiji.« Natečaj bo potekal do četrtka, 15. 9. 2016, besedilo razpisa in druge podrobnosti so na voljo na spletni strani www.znanostzazivljenje.si

 

Prof. dr. Marina Dermastia, podpredsednica Upravnega odbora Nacionalnega inštituta za biologijo iz Ljubljane, osrednje slovenske ustanove, ki se ukvarja z vedami v življenju, je poudarila pomen promocije za delovanje raziskovalnih institucij.  Naštela je zanimive teme, ki bodo javnosti na poljuden način predstavljene na izbranih lokacijah v Ljubljani, tako, na primer, v nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani; tako bodo obiskovalci izvedeli »kako je narava povezana z nami«, govora bo o vroči temi »gensko spremenjenih rastlin«,  o žuželkah idr.

 

G. Zvonko Kustec, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera, je povedal, da za dijake gimnazije organizirajo več aktivnosti, preko katerih se lahko mlajši srečujejo in osmišljajo znanost. Tako recimo v okviru dogodkov »Znanost ima mlade«, ko se bivši dijaki kot doktorji znanosti vračajo na šolo in predavajo o temah s svojega področja. O pomembni vlogi naravoslovja med dijaki, ki je nekoč veljalo za strah in trepet, priča tudi podatek, da kar 70 odstotkov dijakov izbere na maturi tudi naravoslovni predmet.  Prav zato so  zaradi velikega števila uspešnih dijakov in dosežkov zbrali pogum in se s svojim programom prijavili k sodelovanju pri akademsko - znanstveno naravnanem projektu Noč raziskovalcev. 

 

Prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo na Univerzi na Primorskem, izr. prof. dr. Boris Kavur, ki je pogovor moderiral, je naštel sodelujoče institucije, ki bodo v okviru dogodka predstavile znanost na svoj način. Te so: Pokrajinski muzej Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Center eksperimentov Koper, Društvo Morigenos, Statistični urad Republike Slovenije, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Biobanka d.o.o., Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Institut "Jožef Stefan". Medijsko pokroviteljstvo so zagotovile medijske hiše: RTV Slovenija z dopisništvi v Mariboru in Kopru, Primorske novice, Radio Capris in Agencija za promocijo znanosti, kreativnosti in inovativnosti TROMBA, sponzorja projekta pa sta nakupovalni središči Europark iz Maribora in Citypark iz Ljubljane. 

 

Izr. prof. dr. Kavur je predstavitev zaključil s povzetkom ključnih informacij o dogajanju ter prisotne seznanil, da je celoten program za vsako lokacijo na voljo na spletni strani www.znanostzazivljenje.si; izpostavil je tudi rok za sprejemanje del na natečaj, ki se bo zaključil 15. 9. 2016. Dodal je še, da lahko prav nacionalni in lokalni mediji veliko pripomorejo k promociji znanosti, saj Slovenija promovira znanost v tujini, za domačo promocijo pa tega denarja, žal, zmanjka. 

 

 

Anketa - podoba raziskovalcev