Ajdovščina, Brežice, Izola, Koper, Ljubljana, Ljutomer, Maribor in Nova Gorica - 28. september 2016 – V okviru vseevropskega projekta Noč raziskovalcev se bodo v petek, 30. septembra 2016, v osmih slovenskih in 250 evropskih mestih odvijale številne aktivnosti, s katerimi želi konzorcij petih institucij, z Univerzo v Mariboru kot vodilnim partnerjem, približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti. Evropska noč raziskovalcev, ki bo izvedena v okviru projekta pod sloganom »Znanost za življenje«, bo na številnih lokacijah potekala od jutranjih do večernih ur. Obisk dogodka je dobra priložnost za tiste, ki se odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot, da obiščejo in doživijo številna raziskovalna področja in tako ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja. Natančen program vseh aktivnosti je objavljen na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.

»Z Evropsko nočjo raziskovalcev želimo mladim prikazati pomen gibala sveta - raziskovalne dejavnosti. Približati jim želimo vse v znanosti skrite potenciale. Zavedati se je potrebno, da je v znanosti moč, pomembno je znanje, pomembne so ideje. Zato ste k sodelovanju vabljeni najmlajši – osnovnošolci, srednješolci, študenti in širša javnost,« je ob tem poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar.

 

Slovenski konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, je bil izbran za izvedbo prireditev Evropske noči raziskovalcev pod sloganom »Znanost za življenje«, ki bosta potekali zadnja petka v septembru, 30. 9. 2016 in 29. 9. 2017, od jutranjih do nočnih ur v več slovenskih mestih – v Ajdovščini, Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru Mariboru in Novi Gorici. Aktivnosti bodo usmerjene v popularizacijo znanosti in zabavno učenje. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno bodo obiskovalcem ponujene priložnosti, da na interaktiven način navežejo stik z raziskovalci in spoznajo njihov prispevek k ekonomskemu razvoju družbe.

 

Osrednji namen projekta “Znanost za življenje” je poklic raziskovalca, znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja. Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

 

Pod okriljem projekta je bil izveden tudi natečaj na temo znanost za življenje, v katerem so sodelovali osnovnošolci in dijaki. Zbranih je bilo 48 fotografij, 82 pesmi in izdelanih 12 filmov. Za vsako kategorijo je strokovna komisija (za film in fotografijo: mag. Tina Smrekar, dr. Boštjan Potokar in dr. Suzana Žižek, za poezijo: Rok Andres, dr. Ana Toroš in dr. Suzana Žižek) izbrala tri nagrajence, ki jim bodo podeljene uporabne nagrade: za prvo mesto v vsaki kategoriji tablični računalnik, za drugo mesto bon za šolske potrebščine v vrednosti 100 EUR in za tretje mesto bon za šolske potrebščine v vrednosti 50 EUR. Razred avtorja izdelka, ki je na spletnem omrežju Facebook prejel največ všečkov, celo več kot 2700 (!), pa bo nagrajen z raziskovalnim izletom. Vse prispele izdelke si lahko ogledate prek povezave: https://www.facebook.com/Evropska-noč-raziskovalcev-126117180771042/.


V kategoriji »fotografija« so bili najboljši:

1. mesto Nik Skerbiš, Gimnazija Celje-Center (v prilogi)
2. mesto Jan Skočaj, Škofijska Gimnazija Vipava
3. mesto Jan Špeh, Osnovna šola Sečovlje

 

V kategoriji »poezija« so se uvrstili:

1. mesto Sara Krnc, Srednja zdravstvena in kemijska šola Šolskega centra Novo mesto
2. mesto Miha Škrlep, Osnovna šola Mengeš
3. mesto Jernej Grlj, Škofijska klasična gimnazija
 

V kategoriji »film« pa so najboljše posnetke izdelali:

1. mesto "Life is what you love" dijaki Šolskega centra Novo mesto
2. mesto "Raziskovalec novih svetov" dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer
3. mesto "Moje mnenje o raziskovalcih" Adrijan Cvetko, Osnovna šola Ivanjkovci

 

Izdelek z največ všečki:
Fotografija Nika Skerbiša, Gimnazija Celje-Center (v prilogi)

 

Osrednji petkov dogodek bo torej privlačen za vse, ki jih zanima “kako deluje” in kaj znanost pomeni za naša življenja. Je tudi izjemna priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev ter za sproščeno druženje z raziskovalci v festivalskem vzdušju.

V nadaljevanju je objavljen program vseh lokacij, kjer se bodo izvajale številne aktivnosti.

V Mariboru bo prireditev potekala na treh lokacijah: v Europarku in Univerzitetni knjižnici Maribor od 14. ure dalje ter na Poštni ulici v večernih urah.V Europarku se bodo zvrstili številni poljudni interaktivni eksperimenti, opazovanja, kvizi, igre in testiranja različnih znanstvenih področij. V Univerzitetni knjižnici Maribor bo potekala vrsta poljudnih interaktivnih delavnic, predstavitev ter tudi pogovor z uporabniki knjižnice nekoč, danes pa priznanimi raziskovalci in znanstveniki v štirih ladijskih kabinah z naslovom »Kje so naše ladje?« in sicer z dr. Józsefom Györkösem, dr. Andražem Stožerjem, dr Valerijo Korošec in dr. Majo Godina Golja. V večernih urah pa bo na Poštni ulici potekal koncert glasbenih skupin, v katerih nastopajo raziskovalci in študenti Univerze v Mariboru.

V Kopru se bodo v Taverni od 14. ure dalje zvrstile delavnice, eksperimenti, okrogle mize, ustvarjalni kotički in dva koncerta: med 16. in 17. uro bodo nastopili člani trobilnega ansambla Brass Band – KIP z dirigentom Borisom Benčičem, med 21. in 22.30 pa bodo obiskovalce segreli priljubljeni Zmelkoowi; Center eksperimentov Koper bo obiskovalce med 18. in 22. uro popeljal na pot poskusov, z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper pa bodo od 19. ure dalje odkrivali, kako se ročno izdela knjigo. Pokrajinski muzej Koper bo predstavil pot od arheološke najdbe do muzejskega predmeta s pričetkom ob 17. uri.

V Izoli bodo potekale številne aktivnosti na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem od 9. do 15. ure, ko se bodo na posameznih postajah obiskovalci preizkusili v vlogi pacienta, pomagali bodo oživljati lutko v simulacijskem centru, delali poskuse z živili ter preproste poskuse s področja molekularne biologije, potopili se bodo v svet iluzij in hrane ter spoznavali informacijsko tehnologijo skozi igro, v univerzitetnem kampusu Livade 1.0, Izola pa od 11. ure dalje do večernih ur. Obiskovalci bodo spoznavali čudovit živi svet okoli nas, izdelovali terarije in herbarije, izvedeli veliko podrobnosti o lesu in oblikovali izdelke iz lesa ter spoznali veliko drugih zanimivosti. V Simonov zaliv pa se bodo med 15.45 in 20. uro lahko odpravili vsi, ki jih zanima raziskovanje preteklosti.

Med lokacijami v Kopru in Izoli bo organiziran tudi brezplačen prevoz za vse udeležence prireditve in zainteresirane obiskovalce – označen avtobus bo potnike prepeljal v neposredno bližino lokacije.


V Novi Gorici bodo obiskovalci lahko opazovali nočno nebo s teleskopom na travniku pred stavbo Mestne občine Nova Gorica in Upravno enoto Nova Gorica od 20.30 do 23. ure, e-Hiša, novogoriška hiša poskusov, kjer bodo zainteresirani spoznali zgradbo meglične celice in kozmične žarke, bo svoja vrata odprla od 16.30 do 20. ure, Kulturni dom Nova Gorica bo gostil zmagovalce natečaja na temo znanost za življenje, pred tem pa tudi delavnico Spoznavajmo zakone fizike prek preprostih fizikalnih igrač – od 17. ure dalje; na Bevkovem trgu pred Kulturnim domom v Novi Gorici pa se bodo odvijale številne zanimive aktivnosti za najmlajše in mlade po srcu.


Ajdovščina se bo med 13. in 16. uro predstavila z raziskovalnimi laboratoriji in centri Univerze v Novi Gorici v Univerzitetnem središču v Ajdovščini.


V  Ljubljani bo moč obiskati več lokacij, in sicer: Botanični vrt Univerze v Ljubljani med 18. in 19. uro, pri čemer so zaželene predhodne najave na e-naslov: blanka.ravnjak@gmail.com; Nature Reserve Iški morost, Ljubljansko barje med 17.30 in 20. uro s predhodnimi najavami na e-naslov: zeljko.salamun@dopps.si. Svoja vrata bo med 15. in 17.30 uro na stežaj odprl Statistični urad Republike Slovenije, Litostrojska in skozi 10-minutne postanke na zanimiv način prikazal svoje delovanje. Zaposleni na Biobanki d.o.o., Trzin vas bodo med 18. in 22. uro popeljali v visokotehnološki laboratorij, kjer gojijo človeške celice za zdravljenje najhujših bolezni. Zaželene so predhodne prijave na e-naslov: mojca.groselj@biobanka.si. Med 14. in 21. uro bo živahno tudi v nakupovalnem centru Citypark Ljubljana, Šmartinska z različnimi vsebinskimi kotički, na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) pa bodo potekali vodeni ogledi po enotah inštituta vsako polno uro med 14. in 19. uro, zato so zaželene predhodne najave na e-naslov: helena.koncar@nib.si

V Ljutomeru bo svoja vrata odprl Vrtec Ljutomer, kjer bodo med 15. in 16. uro risali s 3D pisalom, na Glavnem trgu bodo obiskovalci med drugim spoznali, kako deluje človeški glas (med 16. in 17. uro), na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer bo med 18. in 19. uro potekala okrogla miza z naslovom »Vloga raziskovalca in pomen raziskovalnega dela v vsakdanjem življenju«, med 21. in 22. uro pa delavnica 3D skeniranje; v Domu starejših občanov Ljutomer bodo med 18. in 19. uro predstavili primerno hrano za telesno aktivnost, v predavalnici Zdravstvenega doma Ljutomer bodo med 19. in 20. uro predstavili Zdravila in zdravljenje hiperkinetične motnje otrok in mladostnikov; živahno bo tudi v Muzeju (20.00 – 21.00), v Enoteki (21.00 – 22.00) ter v Nakupovalnem središču Spar, Tuš, Jager, kjer bodo predvajali oddaje in filme na temo znanosti in raziskovanja, med drugim tudi z znanih srečanj Znanost ima mlade, v katerih se predstavljajo doktorji znanosti - nekdanji dijaki Gimnazije Ljutomer – od 14. do 22. ure. V istem terminu bo v Domu kulture na ogled razstava raziskovalnih nalog.

 

Vljudno vabljeni!

 

Dodatne informacije:

Univerza v Mariboru

Služba za odnose z javnostmi

Telefon: 02 23 55 348

E-pošta: pr@um.si

 

Mirella Baruca

Svetovalka za odnose z javnostmi

Univerza na Primorskem

tel.:     +386 (05) 611 75 43

gsm:  +386 (040)  457 510

http:    www.upr.si

Anketa - podoba raziskovalcev