V petek, 30.9.2016, so se v osmih slovenskih in 250 evropskih mestih odvijale številne aktivnosti, s katerimi želi Evropska komisija približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti. Dogodek v okviru vseevropske noči raziskovalcev, ki je bil letos v organizaciji Univerze na Primorskem pod sloganom »Znanost za življenje« je potekal tudi v Kopru (Taverna) in Izoli (Kampus Livade, Simonov zaliv in Fakulteta za zdravje). Aktivnosti so bile namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Dogodek je strnil vtise o tem kaj znanost pomeni za naša življenja. Bil je izjemna priložnost zlasti za mlade, ki so lahko spoznali različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca, ki odpira vrsto kariernih možnosti. Bil je tudi priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev in sproščenem druženju z raziskovalci. 


V Kopru so se v Taverni od 14. ure dalje zvrstile delavnice, eksperimenti, okrogle mize in ustvarjalni kotički. Predstavljena je bila raznovrstna uporaba vseprisotnih računalniških sistemov, in ugotovili smo, kako le-ti spremenijo naša življenja. Predstavili so se kemiki, fiziki in biologi in obiskovalcem približali svet naravoslovja. Udeleženci so lahko preverili svoje duševno zdravje s pomočjo interaktivnih aktivnosti in zabavnih iger. Sprehodili so se po sledeh socializma v Kopru in spoznali proces oblikovanja besedila od rokopisa do končnega izdelka, ki je lahko natisnjen ali pripravljen za elektronsko objavo. Lahko so se udeležili predavanja in okrogle mize o begunski problematiki. Srečali so se z vesoljskim in astro turizmom, ki postaja v zadnjih letih pomembna tržna niša mnogih dežel. Ogledali so si film in sledili pogovoru o mitskem parku in predkrščanskem izročilu Krasa.  Spoznali so rubikovo kocko od znotraj, ugotovili koliko možnih postavitev ima in kako zapleteno je njeno reševanje. Srečali so se s poliedri - geometrijskimi telesi, ki so omejena s končnim številom ravnih ploskev. Spoznali so Slovenski projekt za delfine - raziskovanje in varstvo delfinov v slovenskem morju.

Med 16. in 17. uro so nastopili člani trobilnega ansambla Brass Band – KIP z dirigentom Borisom Benčičem, med 21. in 22.45, pa so nastopili priljubljeni Zmelkoowi.

 

V palači Armerija so si obiskovalci med 22. in 24. uro ogledali razstavo, interaktivno instalacijo novomedijskega umetnika in akademskega slikarja Tilna Žbone z naslovom  »Trompe-l'œil - Image«.

V Centru eksperimentov Koper so med 18. in 22. uro popeljali obiskovalce na pot poskusov, v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper, so od 19. ure dalje odkrivali, kako se ročno izdela knjigo. Pokrajinski muzej Koper je predstavil pot od arheološke najdbe do muzejskega predmeta s pričetkom ob 17. uri.

Na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem so se že od jutranjih ur odvijale zelo zanimive in poučne aktivnosti, katerih skupno vodilo je bilo obiskovalcem dogodka pobliže predstaviti poklic raziskovalca. Številni predavatelji, strokovni sodelavci in študentje so na osmih tematskih postajah (kabinetih, specialnih učilnicah in laboratorijih) na praktičnih primerih in postopkih predstavili področje zdravstvene nege, fizioterapije in dietetike v luči raziskovalca. Obiskovalci so se preizkusili v vlogi starostnika, pomagali so oživljati lutko v simulacijskem centru in spoznavali načela zdrave prehrane skozi sestavljanje jedilnika. Izvedli so tudi poskuse z živili ter preproste poskuse s področja molekularne biologije. V laboratoriju jim je bilo prikazano ločevanje molekul DNA. Za kratek čas so se potopili v svet iluzij in hrane, se v e-učilnici poigrali s sodobno informacijsko tehnologijo in odkrivali 3D modele delov človeškega telesa.  Programa, ki je potekal od zgodnjih jutranjih ur do poznega popoldneva, se je udeležilo 400 otrok, učencev in dijakov desetih osnovnih in srednjih šol iz obalne regije in širše okolice. Veseli smo bili obiska OŠ Senožeče, OŠ Sečovlje, OŠ Ankaran, OŠ Divača, OŠ Anton Ukmar Koper, OŠ Škofije, OŠ Prade, OŠ Ilirska Bistrica in podružnične šole iz okolice, Srednje šole Izola, Gimnazije, Elektro in pomorske šole Piran. Dogodek so šolarji zapuščali z navdušenim pripovedovanjem, kaj vse jim je bilo všeč, učiteljice spremljevalke pa z obljubo po snidenju prihodnje leto. Na UP FVZ so prepričani, da bo med mladimi obiskovalci tudi kak bodoč znanstvenik.

V univerzitetnem kampusu Livade 1.0 Izola so se lahko obiskovalci od 11. ure dalje do večernih ur udeležili zanimivih naravoslovnih delavnic. Delavnice so obiskali tudi učenci Osnovnih šol »dr. Bogomirja Magajne« iz Divače in »Sečovlje« iz Sečovelj. Biologi Oddelka za biodiverziteto, ki se ukvarjajo z raziskavami ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter ekosistemov, so organizirali več delavnic, med njimi delavnico »Naredimo si herbarij in algarij«. V delavnici »Koristne in škodljive žuželke okoli nas« so prikazali, kako izdelati zbirko hroščev in metuljev ter razložili razvojni krog oljčne muhe. V delavnici »Čudoviti svet genetike« so otroci spoznali izolacijo dednega materiala (DNK) iz živalskega oz. rastlinskega tkiva in druge metode, ki se dnevno uporabljajo v genetskem laboratoriju. Delavnica »WOODMAGIC - čarovnija lesa« je požela veliko zanimanje obiskovalcev. Raziskovalci in študenti so na zanimive načine prikazali in udeležencem izkustveno približali lastnosti lesa v eksperimentih, ki so jih  poimenovali »lesene slamice«, »moč lesa« in »doktor ogenj«. Obiskovalci so spoznali izdelke iz lesa od kartona, svinčnika, lesnega kompozita, glasbil do lesene stene. Spoznali so kategorije izdelkov iz masivnega lesa in lesnih vlaken. Otipali so izdelke, ki so bili v zgodovini izdelani iz lesa, to so leseno kolo, leseni loparji in druga orodja. Učenci so z zanimanjem prebirali zloženke, ki so predstavile različne raziskovalne poklice in študijske programe Univerze na Primorskem. Udeležili so se likovne delavnice ter si postregli z domačimi jabolki.

Delavnica »Objektivno vrednotenje dejavnikov tveganja za bolečino v spodnjem delu hrbta« (BSH) je požela zanimanje pri starejših obiskovalcih. Raziskovalci s področja kineziologije so predstavili nove, obetajoče pristope k raziskovanju, preventivi in rehabilitaciji BSH. Praktično so prikazali objektivno vrednotenje dejavnikov tveganja s pomočjo merilne opreme, ki so jo razvili v lastnem laboratoriju. Pojasnili so prednosti tovrstnega pristopa za znanost in prakso. V sklopu delavnice je bilo izvedeno zanimivo predavanje. V okviru delavnice »Mehanizmi nastanka poškodb kolenskega sklepa in možnosti preventivnega ukrepanja« je bila predstavljena plošča za merjenje sil na podlago in sistem za kinematično analizo gibanja. Z njuno uporabo lahko izračunamo navore, ki delujejo na sklepe in prepoznamo potencialno nevarne vzorce gibanja. Raziskovalci so se osredotočili na biomehanske obremenitve kolena, ki je eden najpogosteje poškodovanih sklepov in pogost razlog za predčasni zaključek športne kariere ali opustitev rekreacije. Raziskovalci iz Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem so obiskovalcem predstavili delavnico »Koliko mišične in maščobne mase imam? Ali hrana vpliva na to?« Na postaji so obiskovalcem izmerili metabolizem v mirovanju, tako, da so s pomočjo analizatorja telesne sestave izmerili telesno maso. Izmerili so ITM (indeks telesne mase), delež telesne maščobe, delež vode v telesu, mišično maso, težo kosti, prikaz dnevnih energijskih potreb v kalorijah, nivo maščobe v trebušnem predelu ter indikator ocene postave.

V Simonovem  zalivu so se lahko obiskovalci, med 15.45 in 20. uro, odpravili na voden ogled po Arheološkem parku. Spoznali so raziskovanje preteklosti in izkoristili priložnost brezplačnih potopov na območju rimskega pristanišča. Udeležili so se lahko delavnice »Kocka do kocke – mozaik«, na katerih so lahko spoznali osnove izdelave mozaikov in si sami izdelali mozaik, ali pa se naučili osnov rimske pisave v delavnici »Scriptura Romana«.

                   

Pri dogodku je sodelovala tudi Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Koper – Capodistria. Obiskovalcem je nudila informacije in promocijske materiale o pomenu Evropske unije in financiranja znanosti. V EU kotičku sta sodelovala izjemni znanstvenik, prof. dr. Štefan Bojnec, ki deluje kot redni profesor za ekonomijo in predstojnik katedre za ekonomijo na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, in odlični raziskovalec doc. dr. Boštjan Surina, ki od leta 2008 deluje kot predavatelj in nosilec predmetov Sistematska botanika z geobotaniko, Biodiverziteta in ekologija Sredozemlja ter Ekologija visokogorskih ekosistemov na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Poleg njih so na drugih lokacijah v EU kotičku sodelovali tudi ostali raziskovalci, ki so vpeti v program Obzorje 2020 in 7. Okvirni program.

Organizatorji smo zadovoljni z odzivom javnosti, pri izvedbi dogodka na Obali je sodelovalo okrog 150 oseb – raziskovalcev, zaposlenih, študentov in drugih. Na petih lokacijah se je tekom celotnega dneva odvijalo 25 dogodkov. Ocenjujemo, da smo skupno gostili okrog 2.000 obiskovalcev. Veselimo se ponovnega srečanja z obiskovalci na prireditvi Noč raziskovalcev 2017, ki bo organizirana zadnji petek v septembru, 29. 9. 2017.

 

 

Anketa - podoba raziskovalcev